مطالعات بهبود و ازدیاد برداشت : فناوری پالس پلاسما

تکنولوژی تخلیه الکتروهیدرولیک، که به پالس­های پلاسمای نیز معروف هستند، تشکیل شده از دو فرایند الکتریکی و مکانیکی می­باشند. فرآیند الکتریکی شامل ذخیره سازی و تخلیه انرژی الکتریکی از خازن­ها به الکترودها می­باشد. در نتیجه این تخلیه الکتریکی قوس پر انرژی از پلاسما ایجاد می­شود و این انرژی در کسری از ثانیه به انرژی حرارتی، موج­های صوتی و فشاری تبدیل می­گردد. تخلیه انرژی پلاسما در محیط آبی موجب تشکیل حباب­های گاز می­شود که در مدت زمان کمتر از صدم ثانیه، حباب­های گاز رشد کرده و درنهایت ترکیده می­شوند و یک موج فشاری در آب ایجاد می­کنند.  در نتیجه به وجود آمدن موج فشاری، نیروی حاصله وارد محیط سنگ و سیال شده و با توجه به میزان انرژی تخلیه شده از خازن­ها میتوان در سنگ اطراف دهانه چاه ترک­های در مقیاس نانو، میکرو و ماکرو (شکستن کامل سنگ) ایجاد کند. این مکانیسم در انگیزش انواع چاه­های تولیدی و تزریقی در میادین نفتی و گازی مورد استفاده قرار می­گیرد. با توجه به میزان انرژی تخلیه شده پلاسما، شوک فشاری ایجاد شده وارد سازند می­شود. در رنج­های پایین تخلیه انرژی پلاسما،  ذرات شن و سنگ و سایر رسوبات گیر کرده و موانع موجود در قسمت­های مشبک کاری شده چاه زدوده شده و مسیر جریان نفت به درون چاه باز می­شود. رفع موانع تولید از چاه­ها منتج به افزایش نرخ دبی تولید سیال و افزایش فشار ته چاه می­شود. علاوه بر باز شدن مشبک­ها، مسیرهای مویرگی نفت در ناحیه جداری متخلخل از گرفتگی ها زدوده می­شود. نوسانات ایجاد شده در کل مخزن نفتی با فرکانس­های طبیعی مخزن دچار اثر تشدید شده و همین امر نیز بر باز شدن مویرگ­های انتقال نفت به چاه تاثیر گذار است. فناوری پالس پلاسما در سال 2002 از سوی تیم تحقیقاتی در دانشکده معدن دانشگاه ایالتی سن پترزبورگ روسیه توسعه داده شد و شرکت­های مختلفی از جمله کونوکوفیلیپس، لوک اویل، روس نفت، گازپروم، بریتیش پترولیوم، نفت و گاز ریچ فیلد، آس تس، منابع انرژی میلر و... از این فناوری در عملیات انگیزش بیش از 500 چاه مختلف در کشورهای روسیه، ایالات متحده آمریکا، کانادا، قزاقستان، چین، و کویت استفاده کرده­اند. این فناوری به صورت انحصاری در اختیار یک شرکت امریکایی به نام NOVAS می­باشد. گروه توسعه میادین نفت و گاز در حال مطالعه و بومی سازی تکنولوژی پالس پلاسمایی در ایران می­باشد تا با بکار گیری این تکنولوژی سهم قابل توجهی از احیا چاه­های غیر فعال صنعت نفت ایران را داشته باشد.